Scouting Sint Jorisgroep 5 hielp mee bij herdenking Oranje Hotel

Scheveningen – Op zaterdag 1 oktober 2016 hielpen vijfentwintig Scouts, Explorers en leiding mee bij de jaarlijkse herdenking Oranje Hotel in de Scheveningse gevangenis. Elk jaar helpen leden van Scouting Sint Jorisgroep 5 vanaf elf jaar en ouder mee op verschillende manieren bij de herdenking. We krijgen altijd veel waardering van nabestaanden en betrokkenen die aanwezig zijn.

Foto 01 10 16 23 06 15Tijdens de herdenkingsrede stonden twee scouts erewacht in de zaal bij de Nederlandse vlag. Dit vergt veel uithoudingsvermogen, want het is altijd erg lang stil staan. De herdenking werd vastgelegd op beeld door het NOS Journaal. Onze scouts kwamen kort in beeld tijdens het NOS Journaal van zaterdag 18:00 uur. De twee meiden die erewacht stonden bij de vlag, waren enkele seconde op het nieuws te zien.“Ik vind het altijd bijzonder om één keer per jaar in de gevangenis te mogen zijn. De gevangenis zit naast ons groepshuis en nu mochten we naar binnen. Het is mooi dat we mensen op deze manier kunnen helpen tijdens een herdenking” aldus één van de scouts.

Na de herdenkingsrede vormde een stoet van genodigden en nabestaanden door de gangen van de gevangenis naar cel 601. Deze cel is sinds de tweede wereldoorlog intact gebleven. Tijdens de stoet droegen de scouts diverse kransen en bloemstukken en vormde na de kranslegging een erehaag naar de uitgang van de gevangenis.

Het Oranje Hotel was in de tweede wereldoorlog een Duitse gevangenis waar Nederlanders gevangen werden gehouden. Zij verzette zich tegen de Duitsers en vochten voor vrijheid. Vele werden vastgehouden voor verhoor en berechting in de Scheveningse Gevangenis. Naar schatting hebben 25.000 mensen, afkomstig uit het gehele land, gevangen gezeten in het Oranje Hotel. Elk jaar wordt deze vreselijke periode herdacht.

“Maatschappelijk betrokken, dat zijn we graag als scoutinggroep. We proberen als scoutinggroep een actieve bijdrage te leveren aan de verbondenheid tussen mensen, zowel in de samenleving als geheel als binnen Scouting” aldus de voorzitter Ton van der Zwan van Scouting Sint Jorisgroep 5.

 

Laatste nieuws

03/07/2020, 11:09
Helaas moest Scouting Sint Jorisgroep 5 haar superronde uitstellen omdat Koningsdag gecanceled werd...
16/06/2020, 11:15
Beste ouders, verzorgers en leden, Superronde lichtjesspel verkoop Begin maart ontving uw zoon/dochter...
16/05/2020, 12:41
Allereerst willen wij u bedanken voor het gestelde vertrouwen. We hebben de overgrote meerderheid van...

Aantal jeugdleden (4 - 23 jaar)

100
donation thermometer
donation thermometer
89
donation thermometer
89%
Geupdate op:
12-06-2020
Wordt ook lid! Kijk hier!

Ledenaantal totaal

150
donation thermometer
donation thermometer
119
donation thermometer
79%
Geupdate op:
12-06-2020
Wordt ook lid! Kijk hier!

Vrijwilligers gezocht!

Op zoek naar een uitdagende vrijwilligersklus? Dan zoeken wij jou! 

 

Klik hier voor meer informatie!

 

 

Kalender

Facebook

Deze website maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technologieën.

Als u geen browser-instellingen wijzigt, gaat u akkoord met de voorwaarden.

Ik begrijp het!
Footer Jorissite 2.jpg